Mia Smith – ny ordförande

Av | 21 mars, 2021

 

Foto: Julia Sjöberg

Tack för förtroendet att ta över ordförandeposten! Mitt namn är Mia Smith och jag är lärare i engelska och tyska, behörig för både grundskola och gymnasium med med en trygg plats på högstadiet. Jag brukar beskriva mig själv som språklärare, för det må vara tyska och engelska som är mina undervisningsspråk men för mig är språk som fenomen det som driver mig. Jag valde gymnasieprogram utifrån den enkla frågeställningen vad jag skulle välja för att få läsa både tyska, franska och spanska och bara det valet säger ganska mycket om mig som person. Jag har tagit många chanser att nosa på olika språk och ser inte något språk som bättre eller viktigare än något annat.

 

Jag har varit aktiv i föreningen i många år. Min första fot in kom i samband med föreningens 75-årsjubileum 2013, då jag fick skriva en text till jubileumsskriften, och när jag väl tagit första steget innanför dörrarna blev jag kvar. Jag var vice ordförande i riksstyrelsen i två år och har sedan dess varit aktiv i min lokalförening i Västra Sverige. Kontakten med riksstyrelsen har jag hela tiden haft kvar och genom sociala medier har jag ett stort nätverk av språklärare runt om i landet. Jag hoppas att dessa kontakter ska vara en styrka i rollen som ordförande.

Utöver själva språken lägger jag också stort fokus på lärares förutsättningar att genomföra sitt arbete. Det kan för språklärare handla om scheman, tjänstefördelning, språkgrupper med blandade steg, möjlighet till ämnesfortbildning och för just språklärare är fortbildning i målspråksländer en fråga som jag värnar extra om.

Steget in i styrelsen är lätt, vi har en styrelse som är kunnig och stabil, där alla roller är tillsatta av personer som har bra koll på sina respektive uppdrag i kombination med ett stort engagemang, och det ska bli ett nöje att få vara en pusselbit i styrelsens framtida arbete.

Återigen, stort tack för förtroendet!

 

Mia Smith – ordförande i Språklärarnas riksförbund